Helig Birma

LEGENDEN

Enligt legenden så fanns det en gång en tempelkatt som hette Sinh. Han var vit med gula ögon och sågs alltid i sällskap med templets överstepräst. Då templet hotades av fiender bad templets präster den blåögda gudinnan Tsun-Kyan-Kse om hjälp. Men templet blev invaderat och översteprästen blev dödad. Då Sinh hoppade upp på prästens döda kropp, just som hans själ lämnade honom, genomgick han en förvandling. Den vita pälsen på hans rygg antog en gyllene ton, som återskenet från den gyllene gudinnan, och hans ögon blev blå, precis som hennes. Öron, ben, svans och ansikte fick samma färg som jorden men tassarna, som vidrörde den gamla vördade prästens grå hår behöll sin vita färg.Och så uppkom den heliga birman.

HISTORIA

Historiskt kan man spåra birman till strax före förra sekelskiftet, då en brittisk officer beskrev de heliga katter som levde bland prästerna i Burmas tempel. Några år senare kom de första birmorna till Europa med samma brittiska officer.

Andra världskriget var förödande för birmaaveln men tack vare samarbete över gränserna räddades den heliga birman.

Till Sverige kan birman ha kommit så tidigt somunder 30-talet men den första registrerade birmakullen föddes 20/6 1969. Uppfödaren hette Jan Högberg och kattungarna var två brunmaskade honor som fick namnen Sinh Saga-Ell af Silverbäcken och Sihn Ester af Silverbäcken.

FÄRGER

Birmans färg kallas för himalayatecknad, vilket betyder att de kallare delarna av kroppen – ansikte, öron svans och ben – har en mörkare ton än resten av kroppen, som ska vara gräddfärgad med en ton av den färg den har i himalayateckningen. Fötterna ska dock vara vita. I dagligt tal säger man att birman är maskad. Masken kan vara solid (bara en färg och inget mönster), tabby (randig), sköldpadd (tvåfärgad) och tabbysköldpadd (tvåfärgad och randig).

Först var birman bara godkänd i brunt och blått, samt, udda nog, även i choklad och lila. Rött, och alla de varianter det ger upphov till (creme som är den diluterade formen av rött samt sköldpaddsfärgerna – brunsköldpaddsmaskad, blåsköldpaddsmaskad, chokladsköldpaddsmaskad och lilasköldpaddsmaskad) godkändes av Fifè först 1/1 1990. Tabby, det vill säga katter som är randiga,godkändes i maj samma år.

Inom andra förbund finns även silver- och goldenbirmor samt färgerna apricot, caramel, kanel och fawn.

UNDER REKONSTRUKTION